Simulatie creëert
unieke en duurzame
oplossingen
Additive Manufacturing (AM) of 3D-printen kent, vooral de laatste jaren, een steile opmars. Het geeft jou als ingenieur de vrijheid om nooit eerder bedachte onderdelen te ontwerpen. Het stelt mensen in staat om een onderdeel ter plaatse te printen direct waar het nodig is. Je hebt alleen een printer nodig.
Het geeft de fabrikanten de kans om het aantal onderdelen in assemblages significant te verminderen en om materiaalbehoeftes te optimaliseren zonder prestatieverlies.
Oftewel: AM biedt bedrijven de mogelijkheid om engineering & manufacturing toekomstbestendig en duurzamer te maken.
Design for Additive Manufacturing (DfAM) wordt daarom steeds belangrijker. Vooral omdat 3D-printen niet meer alleen voor protoyping geschikt hoeft te zijn. Vanwege de vrijheid die AM biedt, maakt de industrie een transitie door. AM wordt steeds meer gebruikt voor volledig nieuwe ontwerpen in plaats van alleen voor flexibele prototypes. We zien derhalve AM steeds meer opduiken als productieproces van onderdelen voor eindgebruik.
Daarom zijn specifieke oplossingen nodig, zoals Generative Design, CAE-validatie, build-simulatie, -optimalisatie, en -voorbereiding. Gelukkig hebben we deze oplossingen voor je klaarstaan.
MSC Apex Generative Design vereenvoudigt het ontwerpproces van industriële componenten met hoge precisie door een end-to-end oplossing te bieden die het pad van scherm naar printer enorm versnelt. Met deze software kunnen ontwerpers in één eenvoudige workflow onderdelen en producten innoveren, verbeteren en valideren.
De software is eenvoudig te gebruiken en vereist geen deskundige kennis. De software denkt als ontwerpers en verbetert onderdelen met behulp van verschillende ontwerpalgoritmen, wat zorgt voor ongelooflijk snelle ontwerptijden. Sommige gebruikers hebben tot 80% reductie van ontwerpinstellingen en -tijd gezien. Het ontwerpproces is geautomatiseerd en er worden meerdere ontwerpopties gegenereerd die voldoen aan ontwerpcriteria (sterkte, belasting, enz.) en die tegelijkertijd het gewicht minimaliseren.
Met de software kunnen gebruikers bestaande geometrieën of meshes importeren en ontwerpvalidatie uitvoeren binnen een enkele CAE-omgeving. De resulterende geometrieën kunnen worden geëxporteerd en geprint zonder dat er handmatige nabewerking nodig is. Het proces is gestroomlijnd en de resulterende geometrieën kunnen worden geïmporteerd in andere software (zoals Simufact Additive of Digimat AM) om nog verder te optimaliseren op kosten en nauwkeurigheid.
Zo heb je dus in een mum van tijd jouw optimale Design for Additive Manufacturing.
Simufact Additive is een softwareoplossing voor het simuleren van additive manufacturing-processen voor metaalstructuren, met een specifieke focus op powder-bed melting (L-PBF) en metal binder jetting (MBJ) processen.
De software is ontworpen om potentiële problemen, zoals vervorming, restspanning en temperatuurverdeling, te voorspellen en te compenseren tijdens verschillende stadia van het printproces. Dit omvat warmtebehandeling, cutting, hot isostatic pressing (HIP), en machinale (na)bewerking.
Door het virtuele maakprocess in Simufact Additive te gebruiken, kun je kostbare fysieke tests vermijden. Hierdoor bespaar je iteraties op prototypes, materiaal en dus tijd en geld. De software beschikt over een gebruiksvriendelijke en intuïtieve GUI, die procesgericht is, en kan helpen om je kennis van het AM-proces te verbeteren.
Met Simufact Additive kun je vervorming automatisch compenseren om ervoor te zorgen dat het onderdeel wordt geprint zoals ontworpen. Daarnaast houdt de software rekening met de opbouworiëntatie en met de supportstructuren. Ook worden mogelijke defecten aan onderdelen in kaart gebracht op basis van criteria zoals krimplijnen.
Als laatste kun je de kosten voor afzonderlijke onderdelen en de volledige print inschatten.
Met Simufact Additive vergroot je de kans dat je 3D-geprinte onderdelen de eerste keer correct worden geprint.
DED (Direct Energy Deposition) is een 3D-printtechnologie voor metaalstructuren die materiaal samensmelt terwijl het wordt afgezet. Het kan worden gebruikt om onderdelen van verschillende formaten te produceren/printen en het is ideaal voor productie van grote onderdelen van één tot zes of meer meter. Dit is moeilijk te bereiken met bijvoorbeeld powderbed fusion technologie (PBF).
DED lijkt als technologie op coating- en lasprocessen. Het wordt veel gebruikt in de defense en lucht- en ruimtevaart industrieën. Je kunt hiermee ook materiaal en features toevoegen aan onderdelen of producten die zijn afgewerkt met draadvonk- of freesprocessen.
Simufact Welding kan een robuust DED-simulatiemodel maken dat rekening houdt met verschillende omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan: proprietary vacuum conditions, clamping locaties, en power adjustments. Uiteraard kun je ook spanningen, stijfheid en vervormingen voorspellen.
Digimat-AM helpt ingenieurs bij het optimaliseren van het 3D-printproces voor kunststoffen en composieten. Je gebruikt deze software voor het simuleren en verbeteren van SLS-, FDM- en FFF-prints. Net als bij de oplossingen voor metalen hierboven, kun je het kromtrekken van de structuur compenseren, iets wat bij polymeren veel meer voorkomt dan bij metalen. Digimat-AM beoordeelt de effecten van procesparameters op verschillende factoren zoals warpage, temperature fields en layer adhesion.
Materiaalmodellering, procesproductie en structurele onderdeelprestaties, zijn geïntegreerd om productiviteit en onderdeelkwaliteit te optimaliseren.
Digimat-AM beschikt over databases van printers en materialen en kan ‘as-printed’ kromtrekken en restspanningen voorspellen. Sensitivity analyses kunnen uitgevoerd worden om te helpen bij het aanpassen van materiaaleigenschappen en procesparameters om hiermee het aantal fouten en iteraties te verminderen.
Met een gebruiksvriendelijke interface, begeleide workflows en een FDM-wizard kunnen ingenieurs tijd besparen en de productiviteit en structurele prestaties van printed parts optimaliseren.
Neem contact op, wij staan altijd klaar om je te helpen met meer info of een demo.
Dat doen wij al sinds 1998 met een enorme passie voor data en techniek en een echte resultaatgerichte, no-nonsense mentaliteit. In een open, transparante werkomgeving geven wij onze specialisten graag de ruimte om het beste uit zichzelfte halen. De liefde voor het vak, de vrijheid en de synergie tussen onze young potentials en vakrotten resulteren in een hecht teamgevoel.